fbpx

Местоположение

Къща за гости Ана-Вал се намира в с.Ново Делчево, което е на 5 км. от гр.Сандански в посока Гърция.
Ако имате нужда от разходка,
На 18 км. североизточно в Пирин е разположен курортът Попина лъка и 11-метровия Попинолъшки водопад.

На 20 км. югоизточно се намира град Мелник, а след още 6 км. се намира Роженският манастир. В Роженския манастир са скрити много тайни и реликви, но една от тях безспорно е копието на известната Иверска икона. Тя е поставена в кивот в параклиса на обителта „Св.св. Козма и Дамян.

На 6 км. от къщата е разположена и небезизвестната местност Рупите и Храмът „Света Петка Българска“, построен от Баба Ванга.

За любителите на спортния риболов в близост е поречието на река Струма.  

Забележителности

 

гр. Мелник се намира в планински район в югозападните поли на Пирин планина, на 21 km от общинския център Сандански, на 81 km от областния център Благоевград, на 180 km от столицата София и на 140 km от Солун. Разположен е в живописна местност на 437 m н.в. Климатът е преходносредиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите. Средната годишна валежна сума е около 670 mm. През градчето протича Мелнишката река, ляв приток на Струма. На 7 km от него се намира Роженският манастир. За любителите на природата има пряка пътека, която минава през природния феномен Мелнишки пирамиди. Мелник е изходна точка за хижа „Пирин“ и хижа „Малина“.
Повече информация: sandanski.bg Снимка: fixstay.com

 

Рупите е село и жп спирка в Югозападна България. То се намира в община Петрич, област Благоевград. Селото се намира на 8 km североизточно от Петрич. До 1951 година носи името Ширбаново, а до 1993 година – Мулетарово на името на Васил Мулетаров. Село Рупите е разположено в Петричко-Санданската котловина. Отстои на около 8 километра северно от общинския център Петрич. На 2 километра източно от селото се намира вулканското възвишение Кожух. В източното подножие на възвишението в землището на селото е разположена местността Рупите, известна с лечебните си минерални извори с температура 75 °C. Климатът е преходносредиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите. Средната годишна валежна сума е около 700 mm.

Снимка: fondacia-vanga.com

Храмът „Св. Георги в мелнишкото селце Златолист е един от най-известните в страната. Хиляди български и чуждестранни поклонници и туристи през цялата година посещават това необикновено място, свързано с чудесата на свети Георги и Преподобна Стойна.

Църквата се намира на 12 км от град Мелник, на 35 км от известната местност Рупите. Всъщност тя е гробищна църква, вкопана в земята трикорабна каменна псевдобазилика, построена през 1857 г.

Тук в началото на миналия век е живяла Преподобна Стойна, със светското име Стойна Димитрова /1883-1933 г./, която остава в нея до края на живота си. Когато на 7-годишна възраст се разболява от шарка, тя ослепява и тогава се появяват и нейните дарби да лекува и ясновидства. В Златолист пророчицата пристигнала след опожаряване на родното й село и по заръка на самия свети Георги, както тя разказва. Тук Преподобна Стойна живеела скромно, в малка стаичка над църквата, където се посветила на Бога в молитва, пост и помощ на хората. И днес посетителите оставят по тавана и в стаичката свои снимки за здраве, икони и подаръци.
Източник: bgwalk.com, снимка: bgdnes.bg

 

Роженският манастир „Рождество Богородично“ е средновековен манастир, най-големият в Пиринска Македония, България. В миналото манастирът е бил ставропигиален, а днес е подчинен на Неврокопската епархия на Българската православна църква. Манастирът е обявен в 1973 година за паметник на културата с национално значение.

Манастирът е разположен в югозападните склонове на Пирин, на няколко километра североизточно от Мелник. Манастирът е дал името си на съседното село Рожен.
Снимка: thinkdmnedelcheva

 

 

Попинолъшки водопад е водопад, който се намира в Северен Пирин. Водопадът е разположен на 69 километра от град Сандански, в местността Попина лъка. Попинолъшкият водопад се намира на 1230 метра надморска височина. Водопадът е разположен по течението на река Башлийца на стотина метра над сливането ѝ с река Сърчалийца, които заедно дават началото на река Санданска Бистрица. Висок е 15 метра (според други сведения – 12), като през цялата година се отличава с пълноводие. На 11 октомври 1965 година е обявен за природна забележителност „Водопада на река Санданска Бистрица“. Най-близкото до водопада населено място е село Лиляново, а до хижа Яне Сандански се стига за 5 – 6 мин.
Снимка: www.pinterest

 

 

Самуилова крепост e името на средновековна крепост, разположена между планините Беласица и Огражден в Ключката клисура. Намира се на невисокия хълм Куфалница, разположен на десния бряг на река Струмешница, на 5 километра северно от село Ключ. Построена е вероятно в периода 1009 – 1013 година по време на управлението на цар Самуил и е част от мащабна фортификационна система.
Тя е изградена върху основите на тракийско и ранно-българско славянско селище. Върху хълма цар Самуил построява землено укрепление, защитено от три вала и два рова, концентрично разположени.
Снимка: petrichhistorymuseum.bg